Jak ukryć informację o tym, kiedy ostatnio korzystaliśmy z WhatsApp na Androida?

Jak ukryć informację o tym, kiedy ostatnio korzystaliśmy z WhatsApp na Androida?

Najnowsza wersja WhatsApp dla Androida, na razie w wersji beta, wprowadza długo oczekiwaną funkcję. Pozwala ona ukryć informację o godzinie naszego ostatniego logowania do aplikacji. W tym krótkim przewodniku opisaliśmy, jak z niej korzystać.

W ostatnich miesiącach, użytkownicy Androida zazdrościli właścicielom telefonów iPhone jednej funkcji – możliwości ukrycia przed kontaktami z WhatsApp daty i godziny ostatniego otworzenia aplikacji. Na szczęście, w najnowszej wersji WhatsApp dla Androida również dodaną tę funkcję.

W najnowszej wersji WhatsApp dla Androida (dostępnej jedynie z oficjalnej strony WhatsApp) można nie tylko wybrać, czy chcemy udostępniać czas ostatniego logowania, ale także zdecydować, czy pokazywać go wszystkim, jedynie naszym kontaktom czy nikomu. Oto jak korzystać z tych opcji.

1. Przejdź do ustawień WhatsApp.

Otwórz aplikację i wybierz Ustawienia na ekranie głównym. Lokalizacja Settings zależy od posiadanej wersji systemu Android i modelu telefonu. W naszym przypadku należało dotknąć ikonkę trzech kropek w prawym górnym rogu ekranu.

2. Przejdź do ustawień konta.

W menu Ustawienia dotknij pozycję Informacje o koncie.

3. Przejdź do ustawień prywatności

Aby przejść do opcji prywatności, dotknij Prywatność.

4. Ustaw widoczność czasu ostatniej wizyty.

W nowym menu, możemy wybrać, kto zobaczy czas naszego ostatniego logowania. Jeśli pod wpisem Widziano (Last seen) widnieje Wszyscy (Everyone), to informacja ta dostępna jest dla wszystkich użytkowników. Aby to zmienić, dotknij Widziano.

Na ekranie pojawi się mniejsze okienko, gdzie możemy wybrać, czy pokazywać datę i godzinę ostatniego logowanie wszystkim (czyli także osobom spoza listy numerów telefonów na naszym aparacie), tylko naszym kontaktom (My contacts) czy nikomu (Nobody).

Ważne: Jeśli nie udostępnicie tych informacji innym, to sami nie będziecie w stanie sprawdzić, kiedy Wasi znajomi korzystali ostatnio z WhatsApp. Ponadto, informacja o tym, że aktualnie jesteście online wciąż będzie dla nich widoczna. Naturalnie, Wy także będziecie wiedzieć, gdy oni się zalogują.

Jak to wygląda w praktyce?

Na poniższym zdjęciu możecie zobaczyć, jaki jest efekt zablokowania informacji o czasie ostatniego logowania. Po wybraniu opcji Nikt, nikt nie dowie się, kiedy ostatnio korzystaliście z WhatsApp.

Przeczytaj też:

Wyświetl wszystkie komentarze
Wczytywanie komentarzy

Najnowsze artykuły

Ranking pobranych aplikacji